Tips

Creatieve uitjes voor de kerstvakantie

Doe-middagen Oyfo Techniekmuseum (donderdag 27 en vrijdag 28 december)
Ben je nieuwsgierig hoe de techniek werkt en wil je er zelf mee aan de slag gaan? In het museum kun je zelf machines in beweging zetten, de interactieve wereldbol bedienen en games spelen. En vergeet niet de bijzondere collectie eens goed van dichtbij te bekijken. Tijdens de kerstvakantie worden er leuke doe-middagen georganiseerd. Je kunt dan aan de slag met een technisch knutselpakketje. Er is keuze uit meer dan 35 verschillende ideeën voor zowel jongens als meiden. In de museumwinkel kun je zien wat je allemaal kunt maken. Bij de receptie koop je daarna je Doepakketje. In het Doelokaal kun je je pakketje onder deskundige begeleiding in elkaar zetten. Kinderen onder de 15 jaar kunnen alleen deelnemen aan de Doemiddagen onder begeleiding van een volwassene. Alles is aanwezig om de kinderen enthousiast te laten worden over techniek!

Locatie: Oyfo Techniekmuseum, Hengelo
Aanvang:  12:30 uur – 15:30 uur
Kosten: Reguliere toegangsprijs museum | Doepakketjes van €0,50 t/m €15,00
Leeftijd: Vanaf groep 3
Website:  https://www.oyfo.nl/2913/techniekmuseum/doemiddagen

Escape Room Rijksmuseum (Dagelijks in de kerstvakantie)
Het is al ver na sluitingstijd als Rijksmuseum-medewerker Bert merkt dat hij niet alleen is. In de bibliotheek van het museum ziet hij een schim. Na een vergeefse achtervolging en nader onderzoek, blijkt dat er een pagina met een bijzondere formule is verdwenen uit het eeuwenoude boek van de Italiaanse magiër en alchemist Allessandro Cagliostro. Dit is het begin van een spannende Escape Game die je kriskras door het museum voert. Met geheime opdrachten, puzzels en raadsels ga je langs de collectie op zoek naar de verdwenen pagina. Gaan jullie ervoor zorgen dat de geheime formule veilig blijft? 

Met deze Escape Game beleef je het Rijksmuseum op een unieke manier. Samen met 2 – 5 personen duik je in het spel en ga je als een onderzoeker aan de slag.

Locatie: Rijksmuseum, Amsterdam
Aanvang:  Dagelijks in de kerstvakantie
Kosten:  €17,77 per groep (2-5 personen)
Leeftijd: Vanaf 6 jaar
Website: https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksmuseum-escape-game

Stempelenin de Makerspace De Museumfabriek (Gehele maand december)
Tijdens deze activiteit bedenk je een vorm, bijvoorbeeld een dier of bloem,  waarbij je materialen zoekt waarmee je een stempel kunt maken. Dat kan een aardappel, pompoen of een blad zijn, maar ook modernere sjablonen of stempels uit onze lasercutter, foamcube of vinylcutter zijn voorhanden, zodat  je deze kunt stempelen op een tas of een schort, die je kunt kopen in onze museumwinkel.

In de Makerspace, die geheel is ingericht als textielwerkplaats, kan iedereen aan de slag met bijzondere verf- en druktechnieken. Er zijn activiteiten die iedere dag te doen zijn in de Makerspace en er is een gevarieerd workshopprogramma dat uitnodigt om zelf te bedenken, ontwerpen en te maken.

Locatie: De Museumfabriek, Enschede
Aanvang:  Zie website
Kosten:  t/m 4 jaar gratis | 5 t/m 17jaar €7,50 | Volwassenen €8,00
Leeftijd: Alle leeftijden
Website:  https://www.demuseumfabriek.nl/content/2444/nl/stempelen-maar-in-de-makerspace

Knutselen met Asma en Budour Centrale bibliotheek Enschede (Elke woensdag- en donderdagmiddag in december)
In de Centrale Bibliotheek van Enschede kun je elke woensdag- en donderdagmiddag gezellig knutselen met Asma en Budour op de eerste etage in het Bieblab. Elke week is er een ander thema en kun je nieuwe knutselsmaken. Het knutselen heeft een vrije inloop. Heb je zelf een idee wat je graag een keer wilt maken, zeg het Asma en Budour. Voor ouders is er een kopje koffie of thee en de kinderen krijgen een beker ranja. Je gemaakte knutsels mag je natuurlijk meenemen naar huis!

Locatie: Centrale Bibliotheek, Enschede
Aanvang:  15:00 uur – 17:00 uur
Kosten: Geen
Leeftijd   5 t/m 9 jaar
Website: https://www.bibliotheekenschede.nl/overige-diensten/knutselen?utm_source=  kidsproof.nl&utm_medium=referral&utm_content=/Twente/Uitagenda/Biblio   theek-Enschede-boeken/knutselen-bieb/woensdag-12-december-2018

Tekenen en schildercurus KLODDERAAR Kunstschool Alding (Om de week op zaterdagmiddag)
Wil je leren tekenen en schilderen als een echte kunstenaar in een echt atelier? Dan is de teken-schildercursus KLODDERAAR iets voor jou! Je krijgt verschillende technieken en materialen aangeboden om mee te werken. De onderwerpen liggen vast, maar jij werkt naar eigen idee. Als het mooi weer is zetten we de schildersezel buiten zodat je ook nog eens van het buitenleven kunt genieten. 

Locatie: Kunstschool Alding, Tubbergen
Aanvang  14:00 uur – 16:00 uur
Kosten: Knipkaart €50,00 voor 4 middagen all in
Leeftijd: Vanaf groep 3
Website:  https://www.kunstschoolalding.nl

Vrijbouwen Miljata’s Bouwlab (zaterdag 1, 8, 15, 22 en 29 december)
Bouwen met 15 kilo losse echte LEGO-blokken of de vele complete sets. Je kunt kiezen uit o.a.: Friends  – City –Minecraft –Technics – Ninjago – Elves – Atlantis – Powerminers. Wil je eerst kijken hoe het is in Miljata’s Bouwlab? Koop dan een losse kaart voor 1 sessie van 2 uur bouwen en plezier hebben. Als echte liefhebber 5 sessies bouwen met LEGO in het Miljata Bouwlab? Dat kan allemaal met een voordelige strippenkaart. Vergeet niet om je aan te melden als je wilt mee doen met een van de lessen of workshops bij het bouwlab.
Aanmelden kan telefonisch: 0633935575 of per e-mail:miljata@gmail.com.
Locatie: LEGO bouwlab in de Performance Factory, Enschede
Aanvang:  Op afspraak
Kosten:  Kosten op aanvraag
Leeftijd: Vanaf 5 jaar
Website:  www.miljata.com